Astangajooga

Astangajoogaa on joogalajina erittäin kokonaisvaltainen ja kaikista eri joogamuodoista haastavin, dynaamisin ja näyttävin eikä sitä suotta kutsuta joogalajien kuninkuuslajiksi. Harjoitukset tehdään aina samassa järjestyksessä. Liikkeet sidotaan yhteen hengityksen avulla. Hengitystapa on sama jota Fatima opettaa pilateksessa. Kuten kaikissa joogalajeissa, erityisesti astangajoogassa yhdistyvät voima, notkeus, ketteryys, kehon ja mielen hallinta ja tasapaino. Astangajoogassa kaikki harjoitukset ovat vaativia lämmittelystä loppuliikkeisiin.

Koko keho päästä sormiin ja varpaisiin saa treeniä ja mielesi kehittyy monella tapaa.

Astangajooga on erittäin antoisaa ja terveellistä, mutta fyysisten haasteidensa takia astangajoogassa on oltava tarkkaakin tarkempi ja ohjeita on noudatettava tarkasti ja samalla oman kehon rajoja kunnioittaen.

Astangajoogaa opetetaan perinteisesti kunnioittaen edesmenneen intialaisen gurun, Phattabin opetuksia. Astangajoogassa tasoja, eli sarjoja on 6. Pelkästään 1-sarja on monelle riittävän vaikea, ja jopa elämänprojekti. Perinteinen harjoitus alkaa lämmittävillä liikesarjoilla: aurinkotervehdys a:lla ja b:llä. Lämmittelyn jälkeen harjoitellaan seisten eli seisoma-asananoita, sitten siirrytään istumaan ja jatketaan istuma-asanoilla. Istuma-asanoiden vaihdot opitaan vähitellen hypyillä jotka kehittävät voimaa ja ketteryyttä, mutta ovat erittäin haastavia, jopa akrobaattisia. Lopussa tehdään loppuliikkeet.

Fatima opettaa vain 1-sarjaa ja hänen astangajoogassa harjoitellaan tarkasti, hitaasti ja keskittyneesti. Perusasioihin perehdytään syvällisesti ja perusteita treenataan paljon ja kauan. Alkeis- ja perustason ryhmissä pääpaino on aurinkotervehdyksissä. Niitä harjoitellaan pitkään ennen kuin siirrytään opettelemaan ensimmäistäkään seisoma-asanaa. Aloittelija tekee alussa riisuttuja versioita aurinkotervehdyksistä, joihin vähitellen lisätään osia ja elementtejä. Kun itse asentoharjoituksia aletaan opiskella, edetään niihin yksi asana kerrallaan hitaasti.

Tärkeämpää on kehittyä kehossa, ei lajissa.

Vaikka Phattabin oppeja noudatetaan yleensä kaikkialla maailmassa, on silti opetuksien tasossa ja syvällisyydessä erittäin suuria eroja. Nykyään joogaa ja astangajoogaa on tarjolla hyvin paljon, mutta useimmissa ryhmissä edetään aivan liian nopeasti, mikä ei ole turvallista eikä terveellistä. Fatiman astangajoogassa edetään ERITTÄIN HITAASTI ja tarkasti. Fatima selittää, opettaa ja vääntää kaiken rautalangasta ja on erittäin tarkka että perusteet osataan hyvin ja keho vahvistuu ensin, ennen kuin edetään. Kaikissa lajeissa, erityisesti niin vaativassa kuin astangajoogassa, on aina ensin edettävä ja kehityttävä omassa kehossa ennen kuin mennään lajissa eteenpäin. Ja kehossa edetään seuraavalle tasolle vasta kun nivelet ovat kehittyneet, pelkkä lihaskehitys ei riitä.

Astangajooga sopii periaatteessa kaikille, mutta käytännnössä se on liian rankkaa jos olet huonokuntoinen, kovin ylipainoinen, nivelissäsi on vammoja tai pahoja kulumia eikä astangajoogaa voi aloittaa jos olet raskaana.

Fatima opettaa astangajoogaa pääasiallisesti omilla kursseillaan joihin sitoudutaan koko kaudeksi ostamalla paikka nettikaupasta. Jokainen aloittaa alkeistasolta, jatkotasolle pääsee vain Fatiman henkilökohtaisella luvalla. Syyskaudella 2015 Fatima opettaa astangajoogaa torstaisin 3.9. alkaen myös Sats Elixia Alexiumissa.